Insentif Kerajaan FREE RM1000 sekarang! FREE RM1000 ! Wow! Whatsapp 0134555888 sekarang!

Promosi Top Up PRS 2017 Dapat FREE RM100

Promosi Top Up PRS 2017 Dapat FREE RM100

Yess memang best dapat FREE RM100 kan? So apa sebenarnya promosi top up prs 2017 dapat free RM100 ni?


Top Up PRS 2017 Free RM100
Top Up PRS 2017 Free RM100


Ok, promosi ni bermula 1 Mac 2017 hingga Tengah Malam 31 Ogos 2017. So banyak masa lagi ni kan.

Top Up PRS anda tidak kurang daripada RM100 ke dalam akaun sendiri melalui Online Transfer di www.prsmember.my . Cara nak top boleh tengok di http://pencenswasta-prs-terbaik.blogspot.my/2017/03/cara-top-up-prs-private-retirement-scheme.html .Senang jer...

Apa lagi...kalau ade duit lebih, jangan la belanja sampai licin...simpan sedikit untung tabungan kecemasan dan jangan lupa juga tabungan persaraan. Pandangan kena jauh ye. Jangan nampak emergency depan mata. Bila dah tua nanti, baru teringat pasal PRS.

Top Up PRS ni tak boleh untuk caruman staf syarikat (caruman PRS oleh majikan) ye. Untuk akaun PRS individu sahaja.

Untuk setiap pencarum ke 38 akan dapat RM100 free untuk di masukkan dalam akaun PRS mereka. Bermaksud ke 38, ke 76, ke 114 dan seterusnya......

Mana tau, disamping anak mengamalkan tabiat baik menabung persaraan, anda berpeluang dapat duit free RM100 kan kan.

Jom mulakan akaun PRS anda dan mula menabung secara fleksibel untuk diri sendiri....

Details syarat = <SINI>


Berminat? Contact Saya SEGERA! Whatsapp FairuzRamli 0134555888

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/skimpersaraanswasta



Read More »

Cara Top Up PRS Private Retirement Scheme

Cara Top Up PRS Private Retirement Scheme

Cara Top Up Duit PRS Private Retirement Scheme
Cara Top Up Duit PRS Private Retirement Scheme


Berita baik kepada semua yang memiliki akaun persaraan Private Retirement Scheme. Kini anda tidak perlu lagi bersusah untuk membuat bank draf untuk menambah pelaburan.

Kini ada cara lebih mudah. Anda hanya perlu guna online transfer dari mana mana bank sekalipun untuk top up ke dalam akaun PRS anda.

PRS PPA Online Top Up

Bermula sekarang, setiap jam 12.30 tengah hari hingga 11.30 malam sahaja, anda boleh top up secara online di website = https://www.prsmember.my

Pastikan anda mempunyai no akaun dan password ye. Anda lupa atau tidak dapat lagi, sila hubungi pihak PPA di nombor 1300-131-772 or askPPA@ppa.my 

Nasihat saya, sila pastikan anda menyimpan resit setiap kali onine transfer atau top up dilakukan. Ini mengelakkan masalah di masa hadapan kerana pembayaran sebenarnya berlaku pada pihak ke tiga melalui FPX payment.

Semoga anda terus menyimpan dan merancang persaraan dengan baik.

Ramai diluar sana menyerahkan takdir bulat bulat tanpa perancangan kewangan dan persaraan dengan baik. 

Ingat,

Kakitangan Kerajaan = PENCEN adalah lebih kurang separuh gaji terakhir (confirm tak cukup, so buatlah walaupun nilai sikit untuk cover yang lagi separuh tu).

Kakitangan Swasta = Lihat caruman KWSP anda dan rancang jumlah yang cukup untuk persaraan selepas umur 55 tahun. Statistik menunjukkan duit KWSP habis digunakan selepas 5 tahun pertama (walaupun duit KWSP anda bernilai ratus ribu). Apa plan B anda?

Bekerja Sendiri = Anda ada pelan yang mana kalau tidak bekerja, duit income masih masuk? Ini antara cara terbaik cadangan saya. Biar mula awal...masih belum terlambat.








Berminat? Contact Saya SEGERA! Whatsapp FairuzRamli 0134555888

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/skimpersaraanswasta




Read More »

Insentif RM1000 PRS 2017

Insentif RM1000 PRS 2017

Wow! Anda pasti terkejut. RM1000 diberikan percuma kepada belia yang belum capai harijadi ke 31. Ni memang best. Anda melabur untuk persediaan persaraan anda sebanyak RM1000 dan anda mendapat secara percuma sebanyak RM1000 lagi!

Ini memang sangat diluar jangkaan dan sangat sangat menguntungkan.

Insentif Belia PRS RM1000 2017
Insentif Belia PRS RM1000 2017


Nasihat saya secara jujur, rebutlah peluang ini sementara masih ada peluang. Peluang ini terhad ya.

1- Hanya dibukan 2017 hingga 2018 sahaja
2- Selagi dana mencukupi. Habis kuota, habislah duit free hehe. Bajet hanya RM165juta sahaja.

Apa yang anda dapat dengan mencarum PRS?

1- Pelepasan cukai sehingga RM3000 setahun selama 10 tahun bermula dengan tahun taksiran 2012.
2- Bagi pencarum yang berumur 20 – 30 tahun (sebelum birthday ke 31), dengan caruman minimum RM1000 dalam satu dana sahaja, pihak kerajaan memberi insentif caruman tambahan secara one off sahaja sebanyak RM1000, bermula pada Januari 2017. Dengan erti kata lain, anda carum RM1000, pihak kerajaan memberi RM1000 lagi sebagai hadiah kepada anda! Best tak?

Siapa yang boleh mohon PRS ni?

Secara umunya, terbuka kepada sesiapa sahaja rakyat Malaysia atau warga asing yang bekerja di Malaysia yang berumur 20 – 55 tahun yang meliputi :
• Kakitangan Kerajaan (ni memang majoriti client saya haha)
• Kakitangan Swasta
• Individu yang bekerja sendiri contohnya peniaga pasar malam, kedai runcit, restoran dan lain lain.
• Suri rumah (Seorang suami boleh buka akaun PRS sebagai hadiah untuk isterinya)
• Pelajar. (Ibubapa boleh buka akaun PRS untuk anak mereka)

Jadi kenapa tunggu dan tangguh tangguh lagi?

Bagitau semua kawan kawan dan saudara mara. Benda baik jangan simpan sorang sorang.

Mudah je nak apply. Cuma 2 benda nak kena buat:

1- Isi borang (dekat boleh jumpa, jauh boleh pos borang)
2- Buat bank draf atas nama sendiri (secure):

CIMB PAM-PRS for namaPenuhMacamDalamIC

Contoh;

CIMB PAM-PRS for Mohd Ali bin Abu


Senang kan? Jom apply dengan saya. Konsultan Kewangan berpengalaman menguruskan PRS dan selok beloknya. Beresss boss...


Berminat? Contact Saya SEGERA! Whatsapp FairuzRamli 0134555888

Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/skimpersaraanswasta




Read More »

Cara Kira Persediaan Pencen guna Private Retirement Scheme PRS

Cara Kira Persediaan Pencen guna Private Retirement Scheme PRS

Anda tahu bahawa anda perlukan satu tabungan persediaan untuk pencen persaraan anda, kerana anda tahu realitinya;

1) Saya Kerja Kerajaan ada PENCEN = TAK CUKUP BRO! Pencen adalah lebih kurang separuh gaji terakhir sebelum pencen...gaya hidup kene cut off 50%

2) Saya Gaji Besar Kerja Swasta, KWSP saya banyak = TAK CUKUP BRO! banyak kali dah Akaun2 dikeluarkan/withdraw....berapa je tinggal. Kajian menunjukkan pemilik KWSP selepas bersara akan habiskan duit dalam akaun KWSP dalam tempoh 3 tahun pertama (pergi umrah/haji/anak kahwin/renovate rumah/beli kereta baru/beli tanah/full settlement rumah/dll). Macam mana nak survive lepas tu?

So, saya decide nak join PRS (PRS memang la sukarela, bukan mandatori)....

Berapa saya nak carum? RM50...RM100...RM200....RM500 ???

Private Retirement Scheme Persaraan Swasta CIMB
Private Retirement Scheme Persaraan Swasta CIMB


Jom kita kira sama sama.....

Katakan gaji anda RM3000 dan anda rasa RM3000 tu cukup untuk belanja anda (ni contoh sahaja, kalau nilai gaji anda berbeza nnt lepas ni anda boleh kira sendiri).

Kita abaikan faktor:

1) Kita tolak kadar inflasi (nilai duit sekarang dan 20 tahun dari sekarang mesti berbeza kan?)
2) Keperluan kewangan mendesak akibat sakit kerana telah berumur
3) Keperluan kewangan akibat perlu selesaikan hutang rumah
4) Keperluan kewangan akibat anak perlu menyambung pelajaran, perkahwinan anak, sambung rumah, pergi umrah dan pergi haji.
5) Prestasi tak menentu ekonomi/kegawatan ekonomi

Purata Hayat Umur Terkini Untuk Lelaki dan Wanita di Malaysia:


PURATA HAYAT UMUR DI MALAYSIA TERKINI 2015
TEMPOH SELEPAS BERSARA UMUR 55 TAHUN
LELAKI 75 TAHUN
20 TAHUN PERLU SURVIVE
WANITA 80 TAHUN
25 TAHUN PERLU SURVIVE


Lelaki perlukan = 20 tahun X 12 bulan X RM3000 = RM720,000.00

Wanita perlukan = 25 tahun X 12 bulan X RM3000 = RM900,000.00


So, berapa nak carum sebulan:

Jom buat anggaran....

Umur 25 (ade 30 tahun sebelum pencen umur 55 tahun)
Permulaan RM1000 + RM100 sebulan = Lebih kurang ada RM750K umur 55 tahun
Permulaan RM5000 + RM100 sebulan = Lebih kurang ada RM 1 Juta umur 55 tahun

Umur 35 (ade 20 tahun sebelum pencen umur 55 tahun)
Permulaan RM10,000 + RM370 sebulan = Lebih kurang ada  RM750K umur 55 tahun
Permulaan RM10,000 + RM470 sebulan = Lebih kurang ada  RM900K umur 55 tahun

Dah nampak? 

Lagi lewat anda  mula....lebih besar caruman diperlukan....


Sila kira keperluan kewangan anda sendiri...

* Tapi kalau bajet tak cukup, at least buat sedikit, semampu kita....jangan tak buat langsung! Sediakan payung sebelum hujan....jangan cakap FairuzRamli tak payung! Hihihi.
* Hanya orang yang BIJAK merancang hari tua...ramai yang merancang setakat nak tambahkan duit sedia ada....sedangkan mereka lupa...kita semua akan pencen. Kalau anda fikir umur 40 nnt baru nak start...anda tahu kesukaran dan nilai yang besar diperlukan....jom menabung segera untuk hari tua diri sendiri. PRS adalah TEKNIK paling BIJAK dan PINTAR.....ianya ISLAMIK dan PATUH SYARIAH.

Min Permulaan RM500....
Min Penambahan RM100 (optional sahaja).... 


Whatsapp SEGERA FairuzRamli 0134555888














Read More »

Rating Ranking Private Retirement Scheme Terbaik di Malaysia 2016

Rating Ranking Private Retirement Scheme Terbaik di Malaysia 2016

Dah masuk 2016, makin ramai yang semakin sedar tentang kepentingan Private Retirement Scheme atau Skim Persaraan Swasta ni. Apa tidaknya, kita dah mula nampak di sekeliling kita, orang orang tua dan pencen masih lagi berkerja dan masih bergelut dengan kewangan yang tak stabil dan sebagainya.

Ranking Private Retirement Scheme 2016 Malaysia
Ranking Private Retirement Scheme 2016 Malaysia

Ok sebelum anda nak pilih PRS mana anda nak join tentulah anda kena ambil kira banyak faktor. Takkan hentam je kan...paling teruk, anda join PRS sebab kawan anda bagitau bagus (entah fakta mana die guna cakap bagus tu). Jom buat analisis sikit....jangan malas...ini masa depan kita ok. Tindakan hari ini menentukan nasib 20-30 tahun dari sekarang.

Apabila anda membuat analisis sila masukkan sekali faktor LONG TERM, Jangan lihat semata mata performance setakat dari 2012 hingga terkini. Kan singkat sangat tu. Anda pun bukan boleh keluarkan dalam masa 5 tahun macam Unit Trust biasa.

Tak tau macam mana nak buat anggaran?

Hihihi....sebab tu perlu pilih saya untuk uruskan Private Retirement Scheme PRS anda. Terbaikkkkkk
Ranking Private Retirement Scheme Islamic Shariah 2016
Ranking Private Retirement Scheme Islamic Shariah 2016


Saya telah membuat perbandingan dengan semua jenis dana yang islamik sahaja dan keputusan ranking rating top 5 PRS di letakkan dalam jadual di atas. Pertimbangan mengambil kira:

1- Prestasi keuntungan (mestilah..penting ni!)
2- Umur Dana (baru atau dah lama/stabil/matang)

Setelah melihat ranking di atas, anda boleh membuat pilihan terbaik untuk PRS anda.

Data Ranking Rating Private Retirement Scheme Ini dikemaskini:

Tarikh Kemaskini  = 1/1/2016
Jenis Dana             = Islamic dan Patuh Shariah Sahaja
Sumber                  = Morn*ngSt*r dan Fundsupe*****


Untuk Lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/skimpersaraanswasta




Berminat nak masuk Private Retirement Scheme Islamik Terbaik? Contact Saya SEGERA! Whatsapp SMS Call 0134555888









Read More »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Private Retirement Scheme PRS Terbaik Designed by azhafizah.com